Kore’de toplum içinde yemek yerken, herkesin uyması gereken belirli adap kuralları vardır. Bu kurallar Kral Choson döneminden bu yana uygulanmaktadır.
Kuralların en önemlisi ise, sofrada yaşlı insanlara öncelik vermektir.
Yaşlı insanların bu kurallara uyması beklenmez, fakat gençlerin uymaması yaşlılara karşı saygısızlık olarak nitelendirilir.
Sofrada Önemli Kurallar- Sofrada öksürmek veya hapşırmak yakışık almaz.
- Sofra’daki en yaşlı kişi yemek yemeye başlamadan kimse başlamaz.
- Çubuklar ve kaşık hiçbir zaman aynı anda kullanılmaz.
- Çubuklar masadaki en yaşlı kişi çubuğunu bırakana kadar bırakılmaz.
- Sol el ile yemek yemeğin inceliğini bozar.
- Yemek yerken şapırdatmak ve tabak, kaşık vs. kullanırken ses çıkarmak yakışıksızdır. Ama çorbayı höpürdeterek içmek normaldir (çorba sıcak servis edildiği için), yemek üfleyerek soğutulmaya çalışılmaz.
- Pilav veya çorba servis edildikten sonra karıştırılmaz.
- Herkesin kullandığı tabaklarda yemeğin en güzel yerleri seçilerek yemek karıştırılmaz.
- Yemek yeme temposu sofradaki diğer kişilere göre ayarlanmalıdır. Sofradakiler kendilerini daha çabuk veya daha yavaş yemek mecburiyetinde hissetmemelidirler.
- Kurallara göre, su içerken yaşlılara bakılmaz.
- Herkesin kendi porsiyon pilavını bitirmesi gerekir (eskiden pilav sadece zenginlerce yendiği ve bu yüzden değerli olduğu için.)
Eskiden sofralar yemek sırasında sessizdi. Günümüzde ise, insanlar yemekleri birbirleriyle konuşmak için kullanırlar ve bu yüzden bu kural geçersizdir.